În Nistoreștii Vrancei, la un dor de sat

De Mihai Vintilă 30 Octombrie 2022, 22:32 InfoZone

În Nistoreștii Vrancei 1 nistoresti vrancea program

Am fost duminică 30 octombrie invitat să particip la evenimentul organizat de Primăria și Consiliul Local al Comunei Nistorești intitulat „Cântec și poezie în satul meu”. După un drum relativ ușor până la Focșani am intrat pe cel colinar. Dacia noastră urca din greu pantele Munților Vrancei în timp ce de-a dreapta și apoi, după Vidra, de-a stânga noastră Putna curgea maiestoasă. În zi de sărbătoare comuna Nistorești ne-a întâmpinat cu soare și un timp aproape de vară. Pe drumul principal mașini și iar mașini iar pe marginea lui oameni în costume populare. Ținta tuturor a fost căminul cultural așezat pe o coastă de deal și străjuit de o semeață biserică.

Primarul Teodor DOBRE a deschis sărbătoarea și după intonarea imnului național oficialitățile prezente au spus câteva cuvinte izvorâte din sufletele lor de mocani.

nistoresti monografie  oameni la nistoresti
Primul eveniment l-a constitut lansarea monografiei intitulată Nistoreștii Vrancei semnată de profesorul octogenar Ștefan Neagu care de-a lungul evenimentului s-a dovedit un spirit viu al istoriei locului. Au vorbit despre monografie invitați și oameni de seamă din Vrancea.

Punctul doi a fost cel legat de cartea localnicei Ionica Popa „Poezia Satului Natal”. A vorbit competent despre volum Virgil Andronescu iar eu am făcut doar câteva considerații generale și promisiunea de a fi alături de autoare la viitorul volum.

Cu prilejul acestui eveniment din comuna Nistorești s-au pus bazele înfrățirii cu o comună italiană, prin intermediul asociației românilor din Italia, Ulpia Traiana Romana.

nistoresti vrancea cu primarul  Teodor DOBRE

Programul artistic de la Căminul Cultural al comunei Nistorești a continuat cu spectacolul oferit de ansamblurile folclorice „Cimpoierii” din Nistorești, „Comoara Vrancei” din Năruja, „Chindia” și „Brâul de la Jitia” din Jitia. Trebuiesc menționați aici și interpreții de muzică populară Oana Buture, Iustin Vișan, Antonia Alexandru, Sara Iordache, Andreea Surăianu, Daria Lung. În cadrul aceluiași program, cunoscuta interpretă vrânceancă Ana Maria Botezatu a susținut un recital extraordinar.

Pe lângă cele întâmplate în căminul cultural și în afara lui se desfășurau lucruri interesante. Fiind prima serbare organizată în comună după mulți ani de secetă, manifestarea a generat un interes sporit și o afluență mare de oameni. S-a putut gusta o tochitură la cazan cu mămăligă preparate în mod tradițional dar și preparate mai populare azi în rândul tinerilor precum șaorma. Un vin bun sau o bere se puteau savura la masă, la terasa amenajată în strada din fața căminului cultural.

O expoziție de ii și obiecte tradiționale realizate de meșterul popular, Daniel Buloi din Nereju a putut fi admirată tot cu acest prilej.

Mai trebuie spus că Mișcarea Litera 13 a donat câteva cărți bibliotecii nou apărute în localitate cu sprijinul aceluiași inimos primar Teodor DOBRE pe care cu acest prilej îl felicităm pentru inițiativa organizării acestui eveniment.

biblioteca nistoresti  donatie carti litera 13 la nistoresti

Seara s-a încheiat cu o lină coborâre din munte, pe o șosea șerpuitoare și sub un nor rebel care s-a tot scuturat peste capetele noastre până aproape de Focșani.

O duminică frumoasă, pe plaiurile de legendă din Vrancea profundă.

 

Autor Mihai Vintilă 30 Octombrie 2022, 22:32 InfoZone
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Valeriu Ion Gagiulescu 31 Octombrie 2022, 07:29

    Meleagurile pe unde Vrâncioaia și-a crescut cei șapte băieți depășesc prin frumusețile naturale și umane legendele așa încât este improbabil ca MIORIȚA să se fi putut naște altundeva. Este minunat ceea ce s-a petrecut acum, în zilele noastre, la Nistorești!

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii